Cloenda 28 Congrés Fires

Secretari d’Empresa i Competitivitat: “L’activitat internacional de les nostres fires es pot explorar molt més i hem d’aprofitar el turismo com efecte tractor de l’activitat firal“.

S’ha celebrat a la Seu d’Urgell el 28è Congrés de Fires de Catalunya. Ha estat el Congrés més innovador en tota la història de les fires catalanes, ja que els prop de 60 participants han hagut de jugar creant fires i amb tallers on ha prevalgut el debat sobre les ponències que han estat més curtes de l’habitual.

Han coordinant el Congrés Carme Sáez i Elisenda Currius de la consultora Thinquery.

L’acte de cloenda ha estat presidit per l’alcalde de la Seu d’Urgell,  Francesc Viaplana; el secretari del Departament d’Empresa i Competivitat, Albert Castellanos; i la presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC).

L’alcalde de La Seu d’Urgell ha manifestat que ha notat en aquests dos dies de Congrés que la gent de fires fa pinya, com diu l’eslògan del Congrés. Ha repassat aportacions dels ponents i la eficàcia del nou format, convertint el Congrés com un joc, i aprofitant l’avinentesa ha esmentat que: “A la Seu de jocs en saben molt i ens agraden, per això organitzem El Festival del Joc del Pirineu els dies 4,5 i 6 de març. Hi sou tots convidats”.

La presidenta de la Federació de Fires de Catalunya ha agraït a tothom per fer possible l’organització del Congrés.  “El sector no es mereixeria una nova aturada de l’activitat. Nosaltres ja tenim posada la mirada al futur, plena d’activitats firals. Unes activitats firal segures, de qualitat i que hagin incorporat les tecnologies d’una manera intel·ligent i aprofitant al màxim el valor que ens poden aportar. Amb unes organitzacions firals que es facin seus els objectius de desenvolupament sostenible, amb conceptes com la triple sostenibilitat (amb la Federació com altaveu)  i un salons que aconsegueixen que la visita als salons sigui tota una experiència. Hem de fer aquesta transició de la mà de la Generalitat i de les Diputacions catalanes”.

Ha tancat l’acte de cloenda el secretari del Departament d’Empresa i Competitivitat. En la seva intervenció el secretari ha donat la xifra de més 350 fires celebrades durant el 2021 camí de la recuperació. També l’hem escoltat manifestar que “La presencialitat és la raó de ser de les fires del país. La digitalització s’està convertint en un complement del valor de la fira presencial i insubstituïble”. També ha explicat que: “L’activitat firal sigui un actiu de país i que el veiem com a tal”. I ho ha fonamentat en dos punts: “L’activitat internacional es pot explorar molt més. Tenim el lideratge internacional de Barcelona que hem d’aprofitar. La Federació de Fires de Catalunya pot ser el bressol futures fires d’èxit de nivell europeu, de nivell internacional“. I en el segon punt ha assenyalat el turisme com  efecte tractor de l’activitat firal. Hem de ser capaços com a govern de presentar totes aquestes fires que tenim per tot el territori, com una actiu… un atractiu diferencial de les grans marques tractores  que tenim a Barcelona i a la costa”.

Les conclusions tècniques del Congrés

A banda de les declaracions de la cloenda. Aquestes són les principals conclusions del 28è Congrés de Fires de Catalunya després d’un dia i mig de feina conjunta.

  1. Connectem el què coneixem. MODEL T+i (Tendència i Transversalitat per potenciar Talent) + Innovació :cal conèixer tendències tant sectorials com transversals per poder innovar a les fires.
  2. Els imprescindibles més immediats de les fires de Catalunya són els apartats següents. Digitalització: no parlem només de de tecnologia sinó de cultura, visió, “skills” (habilitats), recursos i pla d’acció. Aquest és el camí per generar el canvi.
  3. Experiència: Si volem fer viure experiències hem de començar per dins de les organitzacions, hem de tenir equips compromesos i per això cal lideratge, motivació, valors compartits. Formar equips amb valors compartits.
  4. Sostenibilitat: Hem canviat el paradigma, no es tracta de minimitzar impactes negatius sinó que cal generar impacte positiu. Les nostres accions arriben a 7,6m de persones de Catalunya i tant si fem com si no fem comuniquem i arribem a moltes persones.
  5. Cal aplicar mètode. En el 28è Congrés de Fires de Catalunya hem experimentat com construir les fires del futur tenint ben compte el model T+i (Tendència i Transversalitat per potenciar Talent) + Innovació. I ho fem seguin un mètode (observar tendència i entorn, generar idees, implementar innovació i comunicar).
  6. La gent de fires treballa sota pressió , amb equips diversos i amb restriccions. Hem de sumar aliats, inspirar a clients i proveïdors i per tant hem de definir propostes de valor per tots els grups d’interès.
  7. Hem parlat de digitalització, sostenibilitat i experiència d’usuari. Hem aprofundit en el sector… Hem generat prop de 100 idees en només 60 minuts i hem dissenyat la fira del futur tot jugant.