Coralí Cunyat, presidenta de la Fefic: “Les fires ja no seran com abans, però continuaran sent indispensables per a l’economia del nostre país“.

 

El Congrés de les Fires de Catalunya és la gran trobada de formació de les fires catalanes, però també el moment de retrobar-se amb els companys i companyes presencialment després del congrés virtual de l’any passat.

La Seu d’Urgell ha hagut d’esperar un any  a celebrar aquesta gran esdeveniment per a la  gent de les fires, finalment  serà el dijous 25 i el divendres 26 de novembre al Centre Cultural Les Monges. La Seu d’Urgell ha reeixit amb les seves fires (Sant Ermengol amb la Fira dels Formatges Artesans del Pirineu, el Mercat Medieval dels Canonges, El Festival del Joc del Pirineu…) i això la converteix en seu per mèrits propis.

FER PINYA

L’eslògan d’aquesta edició adquireix especial rellevància: “Fem pinya” i un subeslògan no menys eloqüent: “Innovació i creativitat. Repensem les fires!” I no hi ha per menys, després del que s’ha patit també en l’àmbit firal, cal fer pinya i repensar les fires.

CANVI DE FORMAT

Serà un Congrés encara amb mascareta i amb  un nou format. Fins ara, els congressos es basaven molt en conferències d’una hora i intervencions finals dels participants. Aquesta vegada les ponències no superaran la mitja hora i es tracta de potenciar el debat dels congressistes entorn del tema que s’ha exposat. Serà un congrés més proactiu on les experiències de tothom es posaran damunt de la taula de debat, s’aconseguirà una experiència de congrés gammificada, es tracta d’aplicar tècniques d’aprenentatge que traslladen la mecànica dels jocs a l’àmbit professional.

Hi haurà dos enfocaments a l’hora de treballar: un sectorial sobre reptes propis de cada sector i un altre, el transversal, reptes generals que han d’afrontar les fires. En el primer cas, s’abordaran el sector industrial, multisectorial, gastronòmic i artesania. En el cas dels reptes generals estem parlant de digitalització, sostenibilitat  i experiència a les fires.

Al mateix temps, en diferents moments del Congrés i com si es tractés d’un joc, es crearà una fira des de zero.

Els grups de treball seran reduïts, de 8 persones. La coordinació d’aquest congrés serà responsabilitat de Carme Sáez i Elisenda Currius de la consultora Thinquery.

 

DECLARACIONS DE CORALÍ CUNYAT, PRESIDENTA DE LA FEDERACIÓ DE FIRES DE CATALUNYA (FEFIC):

“Vint-i-vuitena edició d’un Congrés presencial molt esperat a causa de l’aturada de l’activitat l’any passat i, per tant, la impossibilitat de fer el Congrés i la trobada anual de manera presencial. De fet, el sector de les fires ha estat un sector dels que més ha patit durant la pandèmia, va ser un dels primers sectors que van veure com s’aturava la seva activitat. Un any i mig pràcticament de fires prohibides amb un important impacte en l’economia del nostre país. Penseu que el 2019, any prepandèmia, l’impacte econòmic de les fires a Catalunya va ser de 7.000 milions d’euros i pel 2020 (any en el qual pràcticament vam tenir l’activitat aturada tot l’any) es calcula que un 93 per cent dels esdeveniments firals no es van poder dur a terme i per tant es va perdre un 93 per cent d’aquest impacte econòmic que generem en l’economia del país.

És evident que el sector de les Fires després d’aquesta pandèmia està en un moment zero, en una arrencada d’una nova etapa del sector firal a Catalunya. Les fires ja no seran com abans de la pandèmia: ens ha obligat a transformar nos, a repensar-nos. Per tant, les fires ja no seran com abans, però evidentment continuaran sent indispensables per a l’economia del nostre país. I aquí és on nosaltres en l’àmbit individual, però també en l’àmbit col·lectiu, estem treballant per sortir d’aquesta pandèmia reforçats. Ens estem preparant per ser capaços d’organitzar esdeveniments segurs però també amb un important valor afegit. Ens hem preparat per assumir els nous protocols d’organització, però també per incorporar totes aquelles novetats i innovacions que han aparegut al llarg d’aquesta pandèmia. Nous formats de fires híbrides o virtuals acompanyen a les fires presencials i hem de ser capaços d’assumir el repte que aquestes fires del futur que ens han de permetre continuar sent un gran país de fires. Però com bé deia, sortir-ne més i millor.”

 

ACTES D’INAUGURACIÓ I CLOENDA

L’acte inaugural del Congrés serà presidit per l’alcalde de La Seu d’Urgell, Francesc Viaplana; el director general de Comerç del Departament d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrades; la diputada delegada de Comerç de la Diputació de Barcelona, Anna Maria Martínez Martínez;  i Coralí Cunyat, directora general de Fira de Girona  i presidenta de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC). En l’acte de cloenda, hi participaran l’alcalde i la presidenta de la FEFIC i Albert Castellanos, secretari de Comerç del Departament d’Empresa i Competitivitat.

PONENTS DEL CONGRÉS

  • Pep Palau- Gastrònom
  • Marina Calls- Responsable de Projectes Promoció Àrea d’Artesania Consorci de Comerç, Artesania i Moda.
  • Xavier Valls- Director Artesania de Catalunya
  • Jordi Palmiola- Responsable de 14, coordinació i promoció de les activitats d’Eurecat en l’àmbit de la Indústria 4.0
  • David Torrelles- Delegat de l’Alt Pirineu i Aran d’Acció
  • Alba Cabañas- Assessora estratègica en Sostenibilitat/ Sustainthinking
  • Eduard Dalmau- Estratega digital i consultor especialista en processos de transformació d’empreses. Director general a RocaSalvatella.
  • Xavier Escales- Autor del llibre “Les persones primer”.

 

ORGANITZACIÓ I SUPORT

El 28è Congrés de Fires de Catalunya està organitzat per l’Ajuntament de La Seu d’Urgell, la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya i la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) i compta amb el suport de les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.